lördag 31 januari 2009

Berättelse från golvet

Idag, fredag är det ledig dag. Enda lediga dagen per vecka. Då blir det ett längre inlägg här. Sovmorgon först och sedan utflykt 13 km till min favoritfamilj i staden Bahrka. Där var allt sig likt ännu så länge. Längre fram i vår ska det byggas ett nytt, större och bättre hus. 

Familjen består av elva personer, mamma, pappa, barn och mormor. Hur många barn blir det? Jaja visst förekommer månggifte men det är en och endast en fru, det kan räcka. Just det åtta barn. Sex döttrar och två söner. Äldsta dottern har pappa givit bort till mej. Han tycker han har många nog att gifta bort. Näst äldsta dottern är för övrigt gift. Ja visst ja, hon har ju flyttat nu ja. Ungefär två kvarter bort. Hem till makens familj. Jag var med på bröllopsfesten i höstas. Då är det bara tio i familjen. Men elva i alla fall eftersom jag också räknas in i familjen.

Äldsta dottern alltså numera min dotter är tjugo år och har just påbörjat sina unversitetsstudier. Hon ska bli Datalärare. Helst vill hon bli ingenjör - Computer engineer - men man får inte välja helt vad man vill bli. Det gör dom någonstans på skolstyrelsen eller vad det kan heta. Man får bli det yrke dom bestämmer helt enkelt. Men både min dotter och jag hoppas kunna ändra på detta framöver. Så hon blir nog dataingenjör till slut i alla fall. Precis som jag blev en gång för länge sedan. Hon visade mej en del kursmaterial idag. Deja vu! En evighet sedan jag pluggade det, men det kändes väl igen. Visst kommer jag fortfarande ihåg vad en algoritm är, flödesschema och logik. Min dotter blev jätteglad för då kan jag ju hjälpa henne med studierna framöver. Så får det bli. Vi ser också framför oss något års studier i Sverige för henne som utbytesstudent. Jag har för närvarande ingen aning om hur det ska gå till men det får vi ta reda på. Först vill hon lära sig prata engelska bra. Det är egentligen det vi ägnar fredagarna åt.  Prata engelska. På golvet hemma hos familjen. 

Gästrummet, där man kliver in först när man kommer, alltså ingen hall, är möblerat med en matta som täcker hela golvets yta. En vacker matta med blommotiv i brunt och biege. Sedan en hög med rejäla kuddar. tio stycken. En TV också. Det är allt. Inga fler möbler. Jo, så här års behövs en fotogenkamin också mitt på golvet. För värmen skull. Den går att flytta runt beroende på var i rummet man är och hur mågna man är. Ofta sätter man sig helt enkelt i en cirkel runt den. Man sätter sig på golvet med en kudde som ryggstöd mot en av väggen om man vill. 

Idag berättade jag om vintern i Sverige, om snön och om mörkret, om julen och julmaten. Jag visade de nytagna bilderna i kameran. Mitt lilla hus, snön och Mälarens is. Bilen, hunden och skogen hemma. Min svenska familj, dansandet kring granen i vår fjällstuga, skidåkningen. Idag sittande på golvet med alla de sex systrarna runt omkring. Bröderna och pappan var hos släktingar och mamma lite krasslig, förkyld. Influensan härjar här också för tillfället.

Vi drack te och åt nyttigt godis. Tunna, tunna plattor av torkade plommon. Man gör dem i just den här staden, en släkting. Lite syrligt i smaken men gott. Och chips också. Sittande på golvet. Kurdiska klänningar på de äldre systrarna. I granna färger och mönster. Barfota. Inga slöjor. Man sätter på sig slöjan lite lätt hängande över håret om främmande män dyker upp eller om man ska gå bort. Inte annars.
 
Senare middag också sittande på golvet. En fin plastduk under som skyddar mattan. Var gör man av benen när man äter? Det är ett knepigt kapitel. Speciellt om man råkar ha smal kjol för då funkar inte skräddarställning. Om man sitter på knä somnar snart underbenen. I varje fall innan middagen, lilla vilan och teet är avklarat. Man kan dra upp ena knäet en stund och låta det andra benet vara nere. Man kan sitta på sned men då blir det jobbigt eftersom man behöver båda händerna för att sköta ätandet med. Jag spiller mer för att jag är ovan. Men numera går det riktigt bra faktiskt. Jag vet att jag inte ska ha smal kjol när jag hälsar på hos min familj. 

Man vänjer sig snabbt vid golvsittandet. Idag blev det golvsittande hela eftermiddagen och kvällen också. Som mest räknade jag det till 20 personer i gästrummet. Man besöker varandra, dricker te och pratar en stund. Sedan går man hem eller vidare till nästa. Varje gång någon kommer eller går reser man sig hela vägen upp i stående. Sedan sätter man sig ner igen, hela vägen ner till golvet. Det blir gymnastik det.

När jag till familjen finns numera ett stående skämt som vi alla gapskattar åt. Ordet "Leg-dreschka". Det kom till i höstas när någon skulle tala om för mej att jag kunde sträcka ut benen på längden, att det går för sig att göra så även om de flesta inte sitter så. Det blev lite knasigt med engelskan; "Leg" står för ben på engelska och "dreschka" är typ sträcka på benen på kurdiska. Reserverar mej för stavning och feltolkning av kurdiskan. Det blir hysteriskt roligt varje gång numera av detta egenuppfunna ord om mitt golvsittande.

Så kan det gå till här nere på golvet, på marknivå i Kurdistan en helt vanlig fredag.

torsdag 29 januari 2009

Reflexioner

I Kurdistan mörknar det snabbt, vid halv sex ungefär den här årstiden. Hem från jobbet med bilen. På med lyset. Ingen automatik i halvlyset.  Vissa förare, även jag, kan glömma det. Dåligt med gatubelysning, ibland inget alls, ibland ingen elektricitet. Inga reflexer på någon gångare, mycket få cyklister men dom finns. Oftast mörk klädsel. INGA REFLEXER! Hur i hela fridens namn ska man se dem då? eller synas själv ordentligt? Hallå Trafikssäkerhetsverket NTF eller vad det nu är som saknas. Dessbättre är hastigheten inte alltför hög och inte så tät trafik. Ännu...Jag kom hem tryggt och säkert även idag. Precis som alla andra dagar hittills.  

onsdag 28 januari 2009

Att skriva i nattmössan

Att blogga i nattmössan - är det normalt? Här är +15° i rummet och sovdags. Rätt skönt behålla mössan på. Temperaturen ute ramlar kanske ner i typ +10 eller aningens lägre. På dagarna kan man nästan sitta ute o luncha mitt på dagen. I varje fall ganska snart. Om vädret håller med och det så hett önskade regnet inte kommer. Men inne är det dygnsmedeltempererat. Varför? jo därför att huset (läs husen) är så illa isolerade. Och därför att man måste spara på elektriciteten. Det finns inte så det räcker till alla dygnet runt. Visst kan jag brassa på med ACn. Men det kostar en massa extra pengar och dessutom är det osolidariskt med urinnevånarna här. Tycker jag som invandrare. På med nattmössa alltså och godnatt!

tisdag 27 januari 2009

Dryckesvanor.
Coca Cola, en om dagen, kan det vara nyttigt? eller skadligt rent utav? Var den är tappad? ja som vin alltså? Det tappas Coca Cola på kurdiskt vatten i Irak. Några mil utanför Erbil där CC har sin nya fabrik. Helt modern. Och vatten är ju en viktig ingrediens. Det finns vatten i Kurdistan. Rent källvatten som tappas på plastflaska. KANI heter det. Ordet för källa på kurdiska. Den fabriken ligger uppe i bergen mot iranska hållet. Tänk dej serpentinvägar dit och allt högre berg när man närmar sig bergklyftan där källan finns.  Och snön på de högre höjderna ytterligare en bit österut. En vacker syn. Men i vinterkylan här är nog te den bästa och mest värmande drycken. Vår "tea-boy" på kontoret serverar te närhelst man vill. Med eller utan socker. Allt efter behag.

fredag 23 januari 2009

Kurdgalan gick av stapeln idag på Södra teatern i Stockholm. Det var festligt, fjärde året på raken men första för mej. Mingel, gamla och nya bekantskaper. Alla svenskar varav flertalet födda i Irak. Och jag hörde kurdiska pratas fast här hemma i Sverige. Det ger en ljuv känsla, inte hemlandstoner precis, men igenkännande och goda vibbar. Musik, skratt och tal. DalKurd FF var en ny bekantskap väl värd att nämnas. Heja Borlänge och lyckat till med fotbollen i division 2 nästa säsong till DalKurd FF. 
På måndag bär det iväg igen ner till Erbil eller Hawler som det också kallas. Civilisationens vagga säjer en del.

onsdag 14 januari 2009

Välkommen till vardagen i Irak

Välkommen till min blogg. Den kommer att handla om vardagslivet i Irakiska Kurdistan 2009.
En del material från 2008 kommer att återanvändas. Därför kommer du som läst mina rapporter tidigare kanske att känna igen dej. Nu kör vi.....