lördag 31 oktober 2009

Goda framtidsdrömmar


I lagom avskildhet, ni tittar på bilder i mobilen, ni pratar, vända mot varandra hela tiden. Vem som rör sig i omgivningen betyder ingenting. Inte just nu. Avspändhet. Vilken härligt syn. Hon och han. Jag hoppas och tror att det handlar om goda framtidsdrömmar.

fredag 30 oktober 2009

Parkbänkar i Abdul Rahman Park Hawler






Fredagsflanerande i Abdul Rahman Park. Provsatt några av dem.

torsdag 29 oktober 2009

Stockholmsmotiv på väggen




Gustav Rudberg har gjort den här litografin. Nu har den kommit upp på väggen på mitt kontor. En ordentlig kontrast till vad som annars finns på väggarna här. Men det känns bra, en vy av ett tremastat segelfartyg. Ett exotiskt inslag i den här miljön. Närmaste liknelsen jag kan komma på skulle väl vara Noaks Ark. Ett tack till Rotaryklubben Sergel vill jag också framföra. Jag tycker presenten gör sig allra bäst på en vägg i Kurdiska Irak så att jag får möjlighet förklara var den kommer ifrån, varför jag fått den och motivet i sig. Hemlandstoner. Tack!

onsdag 28 oktober 2009

Att bo i tält hela året

Att bo i tält kan vara trevligt ibland. Men kanske inte året runt. Inte på sommaren när det är hett. Inte på vintern när det kan bli kallt. Man får hoppas att de som bor i de här tälten har fotogenkamin och tillräckligt med bränsle. Eller kanske man kan sova bland fåren med mycket varm fårull omrking sig. Jag vet inte hur man gör. Men många av de internflyktingar som finns i Kurdistan lever så här med sina fårflockar. Ved till bränsle från träd finns alldeles säkert inte i tillräckligt mängd. Det är inte tillåtet att fälla träd heller. Halm och hö och torkade växter tänker jag att man behöver som foder till fåren.
Här är inte längre så varmt. Nätterna kan bli lite kyliga och det märks att det blir snabbt svalare nu.

tisdag 27 oktober 2009

Stavningskontroll och språkpolis

Vi använder våra namn och bildar våra namn på olika sätt världen över. Och det är bara förnamnet! Är det inte så vi utbrister på ren svenska? Här används enbart förnamnet. Ingen stor bokstav behövs. Efter det egna namnet kommer pappas namn och sedan farfars och farfarsfars namn. Fyra namn i rad kan det alltså vara om man använder hela namnkombinationen. Vi kan kalla namnen A, B, C och D. Ok. Ibland drar vi till med två namn här då istället för bara det första. A B får duga. Kak A B tilltalar vi då denne herre. Herr A B. Men om nu någon annan med en annan uppfattning angående för- och efternamn får för sig om att vara artig och istället använder efternamnet. Eller OK de två sista namnen. Då blir det Mr. C D. Hur i hela fridens namn ska man då veta att Kak A är precis samma person som Mr. C D? Dessutom råkar namnet A ibland stavas med Å eller kanske Ä istället. Det finns ingen stavningskontroll som klarar av det här på min dator. Vem ska då vara stavningskontroll? Och vem vill vara språkpolis? En stor del av arbetsdagen gick åt att komma underfund med precis den här förvirringen. Rätt som det är står i alla fall personen mitt i dörren till mitt rum. Livs levande! Salaam Kak A! Kom in ska du får höra vad som hänt.....

måndag 26 oktober 2009

Självplock av druvor

De här druvorna riskerar hamna i mun och mage innan vi ens hunnit hem till huset. Nå det fanns mer än tillräckligt så det fyller både magen omgående och en hel korg att ta med hem. Sol och värme gör druvor till något helt annat här än i nordligt klimat, otroligt söta, fullmatade och mycket smakliga. Helt mogna. Långt uppe i de kurdiska bergen. Långt från stadens damm och avgaser. Inte lagrade i väntan på leverans till butik. Inte behandlade för att klara någon lång transport. Mumselimums.

söndag 25 oktober 2009

Mat på bordet snabbare

Tillåter mej en liten reflektion härifrån över vad som just nyhetskommenterats i Sverige i samband med konferensen EDD European Development Days. Det har uttryckts kritik från åtminstone två afrikanska ledare att man inte kan ordna mat på bordet så speciellt snabbt med att ge bistånd till att ändra på styrelseskicket i fattiga länder. Att det vore bättre om biståndet i högra grad användes till mera direkta åtgärder såsom byggandet av infrastruktur när man vill bekämpa svält och fattigdom. Jag tror faktiskt kritiken är berättigad. Att se till att det finns fungernade transportleder, elektircitet, vatten och telekommunikation gör det faktiskt enklare för den indiviuella människan och lokala småföretagare att kunna driva sin verksamhet, att transportera varor fram och åter, att skjutsa människor till sjukhus, att ringa och komma överens om saker osv. Tänker man kanske lite fel bland de styrande i de där mätta länderna där detta med fungernade infrastruktur är en självklarhet. Mat kommer inte med självklarhet och snabbt ut ur en demokratiskt vald styrande församling. Det kommer från en åker, en lastbil och en affär som säljer det. En av förutsättningarna för att själv orka bryta sig ur förtryckt är att det först kommer mat på bordet snabbare.

lördag 24 oktober 2009

En blå- och vitmålad mur.


Idag är det FN- dagen 24 oktober alltså. Igår var jag inbjuden till FN, till en vän som jobbar där. Men jag släpptes inte in. Och min vän får inte gå ut, får enbart vistas innaför muren. Inget besök tillåts på fredagar och lördagar enligt reglerna. Vi gör ett nytt försökt på söndag. Muren runtom är det enda jag hittills sett av FN här. Ingen aktivitet på utsidan. Jag hör eller ser heller aldrig någon prata om att det skulle försigå något ute i verkligheten i Erbil och Irakiska Kurdistan men alldeles säkert gör det det. Den enda aktivitet jag sett av FN sedan jag kom till Erbil är att muren målats. Tidigare betongfärg men numera en blå-och vitmålad mur.

fredag 23 oktober 2009

Gatuförsäljning

Så här kan man sälja grönsaker och frukt. Ofta i kombination med högljudd muntlig reklam. Den här mannen har nog redan sålt det mest och vill bara bli av med det sista. Han vinkar glatt när jag tar kort trots att jag inget köper. Nej, jag vill nog gärna välja en plats där inte grönsaker och frukt vandrat omkring på dammiga gator och bland biltrafiken, okännt hur länge, innan det hamnas i min hand och min mage.

torsdag 22 oktober 2009

Ledarbyte när åsnan ser vattnet

En pojke kom och ledde en åsna, passerade bilen, vek av ner en liten brant väg mot floden. Åsnan gick slött efter pojken så långt. Men inte sen. Åsnan tog ledningen, fort gick det. Den travada på snabbt nerför vägen. Den hade fått syn på floden, kommit på att den var törstig. Då var det bara för pojken att på bästa sätt försöka hänga med i svängen. Pojken klarade det nätt och jämt. Synd att kameran inte hängde med, hann inte få en bild på ledarbytet.

onsdag 21 oktober 2009

Glada bondpojkar städar

Städarna är alltid glada och käcka. Vinkar glatt så fort man ser dem. Städar när man ber om det. Ja, om det inte glöms bort vill säga. Vet inte riktigt om det är mannen i receptionen som glömmer be dem eller om de har en arbetsledare som glömmer be dem eller om de glömmer det alldeles på egen hand. Att reda ut vem som glömde vad vid varje tillfälle är en omöjlighet. Men till slut kommer de med dammsugaren och nån liten trasa, glada och vänliga. Två åt gången. Svisch så har det grejat runt lite och anser sig ha städat. Vill man vara säker på att smulorna är borta, lorten av skorna vid dörren borta, golvet i badrummet rengjort m.m., så får man peka ut varje sak speciellt. Samma sak med fönsterbänken, under sängen, handfatet osv. Pojkarna gör lite lagom mycket varje gång, lite lämnat åt slumpen vad, utan att få det 100% rent någonstans. Men glada är dom, pojkarna. Pratar man med mannen i receptionen så ursäktar han sig med att de är bara bondpojkar och inte så duktiga. Bahhh, han i receptionen skulle väl kunna lära dem - eller? Kanske kan inte han heller. Ingen av dem verkar riktigt har förstått sin uppgift. Det har med yrkesutbildning att göra. Tänk den som ändå fick ha sin egen dammsugare och slapp uppassningen. Men glada och trevliga är dom. Så egentligen gör det inte så mycket. Det blir lite städat varje gång i alla fall.

tisdag 20 oktober 2009

En pizza-katt

Varma sköna lagon varma kvällar. Äter kvällens mål mat på uteservering. En pizzeria. Det finns fler som äter där. Här är en av dem som helt uppenbart anser sig berättigad till sin del av pizzan. Den lille gynnaren blir så påträngsen att den reser sig upp mot min stol. Då får den ett glas vatten över sig. Håller sig sedan på behörigt avstånd. Dvs 50 cm längre ner och båda fötterna på jorden, beredd att flytta på sig om det skulle komma en ny dos vatten.

måndag 19 oktober 2009

Brevskrivandets sköna konst behövs fortfarande

Det är en konst att skriva ett fint brev. Speciellt om det ska skrivas till en viktig person. Eller en myndighet. En makthavare. Nog för att blanketter med noggranna instruktioner och förtryckt text har sina fördelar. Likriktning och vem som helst kan fylla i. Men så går det inte till överallt. Det kan vara så här istället. En framställan till en myndighet, ett ministerie eller liknande ska göras med ett välformulerat brev. Varje ord ska vara rätt. Och brevet ska skrivas precis på det sätt som mottagaren vill ha det. Och enbart på det språk mottagaren vill ha det på. Det kan vara avgörande dels för om ens framställan godkänns eller inte, dels för hur lång tid det tar att få saken uträttad. På företaget här har vi en speciell person som skriver alla de där breven. På så sätt behålls traditionen och brevskrivandets sköna konst. Men vi får emellanåt också företräde när det gäller viktiga beslut hos makthavare. Ett annat system än man är van vid. Värt att tänka på för den som tror sig kunna göra affärer här.

Från ordning till oordning till ordning igen.

Att byta kontorsrum innebär att alla saker ska flyttas. Med många kockar i soppan som jobbar och gnor på det bästa dom kan minsann. Får man lägga sig i hjälpa till? Nejnej, bara ta ett glas te eller två under tiden. Hade man pärmarna i en viss ordning? Ja. Hamnade dom i den ordningen när flytten var gjord? Nej. Dessutom var de blandade med pärmar som inte var min utan skulle flyttas åt annat håll. En kul eftermiddag att få ordningen återställd så som man hemma tagit för givet utan att ens fundera på saken.

söndag 18 oktober 2009

En annan gångtrafikant

Vad kan möta nder promenaden hem från jobbet måntro? En liten åsna kanske? Jo varför inte. Men nog tycker jag den har förirrat sig lite fel. Den går bättre ihop med fårflockar ute på landet bland avtorkat gräs och jord än bland bil-"flockar" på asfaltmark inne i stan.

lördag 17 oktober 2009

Vattenpass inte uppfunnet ännu

Har bytt rum på kontoret. Fick min stora fina vitatavla flyttad. Hammare och spik finns. Spik som funkar på stenväggarna här. Men när man ska kolla om tavlan hänger rakt, ja då måttar med att bara titta så den hänger rakt. Vattenpass är inte uppfunnet ännu.

fredag 16 oktober 2009

Åtta miljoner

Det påstås att de är så många som åtta miljoner. Svårt att föreställa sig. Hur tänker de? hur mår de? Hur känner de? Hur lever livet med dem? och livet runt omkring dem? De syns just inte här. De är inte ute på stan. De jobbar inte för egen försörjning. I alla fall inte så många av dem. Alla Iraks änkor handlar det om. De blir försörjda. En del av staten där mannen kanske tjänstgjorde som polis. En del har också många barn. De barnen ser gemensamt till att ta hand om sin lilla mamma. Lilla mamma kanske inte har alla sina sinnen helt i behåll. Inte kroppen heller. Efter ett mycket hårt liv i en hård tid. Ett liv med många sorger och bedrövelser och fyllt av ond bråd död och osäkerhet om morgondagen. Fantastiskt att de överlevt. De är vanligen varmt omhuldade av sin familj. Men tänk de där barnen som for till Sverige. Hur många av dessa änkor har något eller några sina barn i Sverige måntro? Skulle vi kunna tänka oss att ta oss an några av alla dessa krigsänkor i Sverige? jag menar några extra. Bara några till? Ifall de vill komma till oss förstårr? Kan vi tänka oss att omhulda dem lite extra? Att också stödja deras barn till att kunna fortsätta med detta sätt att ta hand om sina äldre? Det vore väl inte så värst mycket begärt? Dagens lediga dags-fundering. Det är ju fredag.

Sluta tuta!

En överstruken trumpet på vägskylten. Ganska ovanligt vägmärke. Man får alltså inte tuta med bilen. Inte väsnas. Inte hojta och stoja. Så är det menat. Då lossnar stenar på de bitvis helt lodräta bergväggarna. Ljud kan stutsa mellan bergäggarna på ömse sidor, förstärkas kanske? och på så sätt ge vibrationer som får sten att lossna och falla ner. Kan det vara så måntro? En enda liten försiktigt "tut" gör nog ingenting men när hela gänga stojande ungdomar kommer farande i sin ungdomliga vrålande lycka, jag då kan olyckan vara framme. De kommer på helgdagar det kan bli långa bilköer och en hel del tumult. Man picnic´ar och festar och dansar Och det är högljudt i och utanför bilarna. Egentligen som ungdomar är mest. Men de här vackra bergssidorna tål inte det, de rämnar av vrålet. Fast bara en sten i taget.

torsdag 15 oktober 2009

Det finns kraft i vattnet. Grön kraft.



Inte nog med att källvattnet från KANI är hälsosamt och gott att dricka det fins även annan kraft i det. Vattenkraft. Minikraftverket längst er i bergklyftan, längre ner än vattenfabriken, längre ner än vägen som Hamiltonbyggde på 1920-talet, längre ner än det spretiga vattenfallet med sina turistanläggningar och längre ner än byn, den ursprungliga byn Bechal Där finns det lilla kraftverket. Alldeles nybyggt. Byggt av Korea. Och invigt för tre dagar sedan. Tror det var tursitministern som gjorde det. En enda megawatt ska det leverera. Men det räcker faktiskt till byn, vattenfrabriken och turistanläggningarna, hela det lilla lokala samhället, dess invånare och dess egna näringsgrenar. Fantastiskt. Snillrikt. Grön kraft direkt. förnyelsebar energi. Från noll till det ultimata i ett enda steg.

Här lastas en Scania med vatten från KANI






Påminnelse om Svenskt i de kurdiska bergen. En Scania kommer lastad. Vaddå med? Awa Kani - källvatten.
"King of the road" från Södertälje.

tisdag 13 oktober 2009

En historia från Kurdistan

Det var en gång en man som inte kunde få några barn. Han gick till en doktor med sitt problem.
Doktorn frågade som doktorer brukar fråga: Var kan du ha fått denna åkomma ifrån?
Mannen svarade: Den har jag fått från min far.
Då blev doktorn lite undrande och frågade: Hmm och var kommer DU ifrån då?
Mannen svarade: Jag kommer från Harir.

Vi passerade just staden Harir under muntra skratt, berättaren och jag.
Varje folk och varje plats har sina egna historier om människor och platser som hör till deras historia.

måndag 12 oktober 2009

Konsten att parkera snyggt!

Inga kommentarer behövs och några Lapplisor finns inte.

Två kul killar på en kul kväll

Vilken speciell kväll. Great Thanks to America! Kolla först in fotografen som tog kort. Maken håller i henne så hon inte ramlar. Jag fotar också, fniss. Det egentliga föremålet för kvällens foton är de två killarna. Den äldre till vänster heter William Shepherd. Vet inte om namnet säjer er något. Nåja, ikväll har jag för första gången skakat tass med en livs levande riktig astronaut. Det går inte av för hackor! Bill ska själv berätta och visa sin 30 minuter långa film på skolor här i Kurdistan. Filmen handlar om den rymdstation som finns hängande över vår gemensamma jord och där just nu 6 andra människor, både astronauter och kosmonauter samarbetar. Bill var med när den byggdes 2001 och det är det filmen handlar om. Samarbetet mellan öst och väst i rymden. Det var mitt företag ihop med amerikanska partners som står för kalaset. Det känner jag en viss stolthet för.
Den andre killen kan man inte skaka tass med på vanligt sätt. Honom kan man tävla med i gocart istället. Det gjorde jag. Han slog mej med hästlängder. Vi skakade inte ens tass efter tävlingen. Han har nämligen inga armar. Nåja vi skaka baktass istället, fötterna duger bra de också. En kul kväll med två kul killar som båda tillsammans utgjorde riktiga höjdpunkter för min del.

lördag 10 oktober 2009

Reflektioner och reflexer

En underbar doft fastnade i näsan i trädgården här där jag bor. Vilken sorts blomma? Lite som Shersmin. Men nej. Det är nog någon av rosbuskarna, den stora vita skulle jag tro. Lagom varmt och skönt för en helt ljuvlig kvällspromenad i gott sällskap. Många andra som också är ute och går. Det är milda sköna vädret. Men nu råkar jag vara klädd i svarta byxor och även T-shirten är mörk. Det syns inte. Har jag inte redan insett att trafik är det farligaste här? Har jag inte förstått att det inte heller finns gatubelysning på alla ställen där jag vill gå? Att belysningen inte finns beror mestadels på att när det är ont om elektricitet så gå andra saker före. Bilarna kan ju lysa upp ute på gatorna men inte inne i husen så att säja. Promenera i mörkret lite läskigt faktiskt. Att inte synas ordentlig. Man kollar en extar gång innan man passerar en vägbana. Ännu läskigare om man ser sig omkring lite till. Ingen enda reflex på någon enda av alla vandrare och gångtrafikanter. Trafiken är ju redan det bevisat farligaste. Varför göra det ännu farligare genom att vandra i mörker utan reflexer? Det skulle kunna bli ett nytt litet projekt. En mission. Vem kan skicka med 1 ton reflexer från Sverige måntro? Eller kan man köpa dem här men ingen gjort det. Än. Dålig affär. Det skulle verkligen behövas mändger av reflexer dessa ljuva sköna kvällar med alla människor och den dåliga gatubelysningen. Att promenera är ju annars hälsosamt och rogivande. Ett mycket bättre alternativ än enbart slötittande, slösittande framför TVn. Man skulle kunna dela ut reflexer till alla man ser på de här promenaderna. Till alla man känner också för den delen. Nåja, det kanske inte behövs ett helt ton reflexer - blir det kanske för mycket promenerande för min del då. Men nog skulle jag kunna göra av med några hundra eller tusen hazar i alla fall. Vem skulle kunna skänka mej dem och skicka hit dem? Hallå Sverige, någon där som har lust att bidra? Får fundera vidare på den här idén.

fredag 9 oktober 2009

Småbilar kan göra en glad


Småbilsparkering. Gillar de glada färgerna på bilarna. Och blotta tanken på dem de är avsedda för gör mej glad. Drivs med human-motor och återvinningsbar energi. Avgaserna från den sortens motorer kan vi stå ut med....

torsdag 8 oktober 2009

Omsorg


En ny pjäs har tagit plats på mitt skrivbord. En gåva jag fått. Tror att den talar för sig själv och den ska följa mej varje dag i mitt arbete tänker jag.

onsdag 7 oktober 2009

Stöveltramp och simmande bilar

Himlen öppnade sig. Det forsade ner regn. En stund dessförinnan hördes åskknallar. Bilarna, inklusive min, tycktes simma omkring i allt vatten. Vägbrunnar som tar hand om allt vatten i en störtskur som denna finns inte. Antingen är störtskurar ett nytt påfund orsakat av exempelvis klimatförändringar. Eller så har man helt enkelt inte kommit på att bygga ordentliga vägbrunnar som klarar skyfall. Trafiken flyter, nej simmar, långsamt, långsamt. Det är ganska besvärligt att köra, eftersom gropar och stenar och andra ojämnheter i vägbanan nu inte syns. När vägen ser ut som en insjö. Men det är ju lika för alla bilister. Ojämheterna känns bara när man kör på dem eller i dem. Lite av en chansning vad som kan finnas där under vattnet och däcken. Verkar det lite väl djupt med vatten byter bara man fil hux flux. Man kan faktiskt hålla väl åt vänster fast man avser åka höger. Det funkar. Och mina nya medhavda blommiga stövlar kom till nytta också under promenaden efter bilturen.

tisdag 6 oktober 2009

Träning i självsäkerhet

Träning är en bra idé när man står inför något nytt. Inte bara då. Det finns andra skäl också, att upprepat bevisa att de färdigheter man besitter finns kvar. Att göra det man redan kan i grupp, i en ny gruppering. Att göra sig beredd för det nya på ett ordnat sätt. Att få prova sig fram en del. Träningen har pågått en tid. Att själv bli säker på att det här ska gå bra. Att göra kunden/klienten trygg från början och införstådd med vilket arbetssätt och vilka regler som gäller. Så kan man tänka, göra och bygga ett gott samarbete och en trygghet rakt in i ett stort projekt för lång tid framåt.

Vaksamhet under bön

Det är dags för bön. Fram med mattan. Placera den rätt. Alldeles innanför grinden. Ta av skorna och följa ritualerna. Vapnet ligger bredvid mattan. Allt detta betraktar jag som är åskådare. Det är vakthavande vakt som utför sin ritual. Men vad händer om något händer under böneritualen? Hur är det med vaksamheten utåt när man vänder blicken och orden inåt? Inget händer runt omkring. Allt är alldeles lugnt. Saken stannar alltså vid min egen fundering.
Det blev ett upphåll, planerat men ej meddelat. Alla inlägg på den här bloggen görs av en "insider" i Irak. på resande fot på utsidan, alltså inga inlägg då. Tillbaka med jordnära funderingar och händelser då. Direktflyg från Stockholm Arlanda igår kväll, knappt 4,5 timmar snabbt. Till ett välkänt Erbil, en välkänd upphämtare och ner i en välkänd bäddad säng.