lördag 12 december 2009

Smack smakar smaskens!

Hmmm, kom på ett litet julklappstrix.
Smack från Kurdistan, små fröer. Eller är det bär. Hårda är de. Gråbruna. Man stöter dem o morteln. Inuti är de röda. Smakar lite åt citron. Strö på din grönsallad. Smakar smaskens. Smack.
Har smack över om nu någon skulle bli nyfiken!

onsdag 9 december 2009

Pirozbi Newroz och tack för mej för 2009.


Den här bloggen om min vardag i Irakiska Kurdistan avslutas nu. När jag visade den här bilden för en äldre människa här kom den spontana frågan: Var i Kurdistan är det här? Det gick inte att svara på. Det kan vara från många ställen. Det skulle kunna se ut så här lite varstans. Både i Kurdistan och i Skandinavien. Konstnären heter Richard Insulander och den här bilden gjorde han långt innan han själv kom att besöka Kurdistan. Världen ser inte så olika ut som vi tror. Bara lite annorlunda. Det här blir alltså sista inlägget. Kanske återkommer jag. Gott Nytt År!
Pirozbi Newroz!

tisdag 8 december 2009

Att köra mot rött ljus


Det kan handla om trafik. Men det kan handla om civilkurage också. Kanske ska man inte alltid göra som man blir tillsagd och som det förväntas av en. I Kurdistan är vi rätt många som kör mot rött ljus ibland. Men man måsta se upp ordentligt och vara försiktig när man gör det. Så att ingen kommer till skada.

måndag 7 december 2009

Svampskörd


En av mina frågor har med ja besvarats. Det finns svamp i Irakiska kurdistan. Champinjoner. Oooohhhhhh vad de doftar gott! Redan plockade. Undrar när jag kan få följa med och plocka svamp jag också.

söndag 6 december 2009

Ska man vara rädd?


Pesh Merga, militärer på parkeringen. Ska man vara rädd då? Absolut inte. Dels är det vanligt här, dels ska man nog vara tacksam att de finns. En påminnelse om verkligheten bara och det kan ju vara nyttigt.

lördag 5 december 2009

Blandade byggen, blandade känslor




Nybyggt hus, inflyttat klart nu. Har sett det växa upp under mina promenader.
Nu har man flyttat in. Nytt och fräscht. Härligt.
Men snett över gatan ligger taggtråd kvar på taket. Stålbalkar gapar. Blandade känslor.

fredag 4 december 2009

Sällskapssjuk bäbis


Det här lille krabaten är bara 9 veckor gammal. En minipapegoja. Uppfödd på holländsk papegojfarm. Vaccinerad och kontrollerad och importerad hit enligt konstens alla regler. Han fick följa med sin nya matte i en speciell flygbur. Man kan inte ha djur i handbagage. En omständlig och kostsam procedur. 200 dollar. Men nu har fått det bra. Han har bra familj och egen rymlig bur. Mat för 6 månader fick han med sig för säkerhets skull. Men han är otroligt sällskapssjuk. Sitter på någons axel eller som här på knät. Han kan flyga, men vågar inte om det inte blir för lång. Bara några decimeter. När han ska nattas och sova i sin bur har han fått en alldeles egen liten handduk som han kryper in i. En dag försvann han. Matter skulle byta kläder, satte ner honom en kort kort stund bara för att ta på en annan tröja. Vips var han försvunnen. Han hade krupit ner under en filt. Tänk om matte fått för sig om att sätta sig ner just där....Ingen i familjen vågar tänka tanken tillplattad papegoja. Små papegoj-bäbisar vill alltså gömma sig under en filt eller handduk när de blir lämnade ensamma. Sympatiskt.

torsdag 3 december 2009

Värmare



Två varianter på värmare. Värmekamin, otroligt effektivt. Direktstrålande. Mjuk skön filt att krypa under. Också effektivt. Kombinationen är helt oslagbar här just nu. Fungerar bra ner till sådär +10°.

onsdag 2 december 2009

festlokal


En enkel lokal kanske men stor. Den rymmer bröllop med flera hundra gäster. Också "graduation party" och kanske andra liknande händelser. Många människor möts, en anledning bära vackra kläder, musik. Glädje. En festlokal.

tisdag 1 december 2009

Enkel mediareklam


Ritat längs muren mot gatan, smart bra reklam och enkelt budskap.