måndag 30 november 2009
Spärrad väg, genväg eller omväg
Visst kan man gå varsomhelst. Här är lugnt överallt. Men ganska ofta är vägen spärrad. Så här. Då får man gå runt och det kan bli en avsevärd omväg det. Eller genväg är senväg.
söndag 29 november 2009
Till kyrkan i advent
fredag 27 november 2009
Världens sämsta arbetsgivare
Det lär vara svenskar det! Personlig uppassning i andra länder. Vi vill ju vara vänner med personalen. Det går inte. Det funkar inte. Kulturkrock. En del av min vistelse i Irak har jag haft det. Maten kom och ställde sig på bordet framför mej. Visst var det bekvämt. Lyxigt? Kanske. Men det passar inte mej. Jag fick inte välja maträtt. HAN bestämde Den andre som var husets herre. Jag fick för all del helt bestämma tidpunkt när jag ville äta och jag behövde ju inte äta upp allt. Det kunde jag inte. Alltid var det för mycket. Vissa dagar blev det ingen mat. Personalen (han) ringde, en faster kanske hade dött ena gången. Då går det före att åka till den famlijen och sörja. En annan gång var fruns mamma sjuk. Familjen hade alltid företräde. Ibland fanns inget att äta och jag hade ingenting att göra egen mat av, ibland kunde jag tassa ner till personalens lilla skyffe och ta mat på egen hand. Man kunde aldrig vara helt säker. Av någon anledning så hände dessa icke-mat-tillfällen enbart när husets herre inte fanns på plats. Då gick HAN före liksom.
torsdag 26 november 2009
laga mat i mikro
Avsked kan se olika ut
onsdag 25 november 2009
Mogna apelsiner
tisdag 24 november 2009
På vägen till jobbet
Jag går till jobbet varje dag. Huset, målat i orange rakt fram är målet. Där finns kontoret. Eftersom det är ont om kontorsbyggnader hyser många företag in sig i familjehus. Villor. Behöver man större utrymme hyr man en villa till. Och sedan ytterligare en. Vi har fyra stycken att rotera mellan just nu. Det är inte inte speciellt praktiskt men det duger bra som en temporär lösning. I väntan på nya fina och ändamålsenliga kontorslokaler.
måndag 23 november 2009
Antenner
Tänk, utan antenn skulle jag inte kunna få ut det jag skriver nu på internet. Den lilla fyrkantiga på taket på mitt hus är bara första steget. I andra ändan finns en mast med flera antenner på. Och så håller det på. Samma sak om jag lyfter mobiltelefonen och ringer någon eller SMSar. Samma sak överallt. Antennerna på taken, tallrikarna, därifrån kommer alla kanalerna op TV. Inget av allt detta har funnits särskilt länge. Och snabbt har vi vant oss och tar et fören självklarhet. Nå, en del kanske tror att det enbart tillhör ett väl fungerande samhälle som Sverige. Så är det nu inte. Om man vänder på det då. För att få ett väl fingerande samhälle räcker det alltså inte med antenner. Det behövs andra sorters antenner som lyssnar på andra sorters signaler. Det behövs riktiga livs levade mäniskor. Som lyssnar och som talar. Som ser och noterar och som åtgärdar saker. Hela tiden behövs detta. Man kan visserligen få mycket kunskap och information på avstånd, via internet, via TV, via telefon, via böcker och filmer.
söndag 22 november 2009
Holländska blommor
Sugen på färska dadlar?
lördag 21 november 2009
IKEA Food påsen
fredag 20 november 2009
Utan vaccin
torsdag 19 november 2009
Shanidar Konstgalleri
Ett konstgalleri mitt i Shanidarparken. Det är gratis. Bara att kliva in. Bara att andas in. Både musiken och bilderna, konstverken, skulpturerna. Jag tar inte kort därinne. Den som vill se och beröras ska själv gå dit. Musiken är vacker, lågmäld, kände igen då så väl ledmotivet i filmen "Love Story", tänk vad länge sedan! 60- eller -70 tal, minns inte exakt. Bilder och skulpturer berättar nutidshistoria från Kurdistan. Hästar, människor, hus, miljöer, landskapet med bergen och byarna som klättrar, vattnet. Känslouttryck och synintryck. Det mesta är andlöst vackert men en del bilduttryck visar också andra sidor av historien, för mej omöjliga att beskriva. De behöver ses. Ibland i vardagen ser man dem i ögonen när människor med ord berättar en del av sin historia. Anställningsintervju eller småprat och umgänge. Det går inte spårlöst förbi. Det fastnar.
onsdag 18 november 2009
tisdag 17 november 2009
En sko i rännstenen
Hur har den hamnat där? Den kan åkt av när man skulle in i bilen, det mest troliga. Var är foten den var avsedd för? Var är sko-maken måntro? Kanske en sovande liten människa som just då inte kände att skon åkte av.
måndag 16 november 2009
Inte bara en personlig framgång
Hon har fått beskedet. Lön för all mödan. Det strålar om henne. Vid årskiftet kommer hon att få sin utnämning. Till domare. Kvinnlig domare i Irakiska Kurdistan. Hon berättar att de var två kvinnliga kandidater av 52 som gick upp på prov. Muntligt prov. Bara en enda fråga. Man fick alltså ett enda rättsfall att redogöra för. Muntligt och omgående. Inom vilken lagområde kunde man inte veta innan. Flera månaders hårda studier och en enda fråga avgör om man ska klara det eller ej. Inte så konstigt om det strålar omkring en då man klarat det. När ens önskan och dröm nu går i uppfyllelse. En personlig framgång förståss. Men ännu mer en framgång för landet, ett land som varit laglöst men är på god väg ta sig ur det. Att få en ung, kvinnlig domare till sig för flera decenier framåt. Lycka till, båda två!
söndag 15 november 2009
lördag 14 november 2009
Händers och fötters verksamhet
Vad gör vi med våra händer? Allt möjligt. Här är en sysselsättning. Pärla för pärla kan man vandra med händerna. På samma sätt som att en tanke följs av nästa tanke. Eller när man skriver, bokstav för bokstav, ord för ord, mening för mening. Eller när man stickar, maska följer på maska. Eller fötterna som när man går. Steg följer efter steg. I en oändlig upprepning som emellanåt stannar av och sedan ta vid igen. Verkar vara något som hör mänksligheten till.
fredag 13 november 2009
Tjuvläsa eller tjuvlyssna?
torsdag 12 november 2009
En liten sötnos gör entré på kontret
onsdag 11 november 2009
Direktimporterad schweizisk choklad
tisdag 10 november 2009
Sorgeceremoni, andrum och farväl i gemenskap
måndag 9 november 2009
Landskapsgränser
Det finns naturliga och onaturliga gränser. En bäck är en naturlig gräns. Eller en å, en flod, en älv. Vattendraget börjar där vattnet kommer. Varför inte upp i bergen. Men även bergen är en gräns.
söndag 8 november 2009
lördag 7 november 2009
FF betyder Färska Fikon numera
fredag 6 november 2009
Matad via mobiltelefon
torsdag 5 november 2009
Nötter
Nötter, nötter, nötter. Hur många olika sorters nötter och fröer det finns vet jag inte men många är det. Och det bjuder man på i alla möjliga situationer. Fick för mej att ha det på mitt kontor. Upptäckte att det finns magnet i dom. Vissa dras till dom. Går bra prata med nötter imunnen. Får mycket flera och besök och trevliga samtal på det här viset. En full skål räcker inte ens en hel dag. Men det vet inte mina kollegor om. De ser inte när och hur ofta jag fyller på....nötter...
onsdag 4 november 2009
Mothers Choice
Hur mycket "Mothers Choice" är det här egentligen? Hur många mödrar förstår texten, jaja det finns kanske översatt också. Det finns många fler män som pratar engelska än kvinnor. Åtminstone bland de kvinnor som är hemmafruar. Har de valt den rollen måntro?
tisdag 3 november 2009
Hälsa på en gammal vän!
Hej igen Mastura! Du har synts på bloggen tidigare om jag minns rätt. Trevligt att se dej igen. Sätter mej här hos dej en stund. Har tänkt jag skulle läsa på mera om dej. Det har inte blivit av än. Du vet, världen snurrar så fort. Man hinner inte alltid riktigt med i svängarna. Vilket vackert halsband du har! Och din huvudbonad beundrar jag också. Jag färglägger båda i min fantasi. Du tittar ner på de vackra blommor i olka färger man planterat hos dej. Du var alldeles säkert en fantastisk kvinna när du levde. Du är min förebild, vet du det? Hoppas flera andra också har dej som förebild. Så bra att du finns i parken här i Erbil förresten. Så att vi alla kan gå och hälsa på dej ibland när vi får lust. Så tryggt det känns att ha dej här. Hejdå, vi ses säkert igen! Det är som att hälsa på en vän.
måndag 2 november 2009
Bildekor
söndag 1 november 2009
Rotlös och ständigt uppkopplad - javisst, varför inte!
Rotlös och ständigt uppkopplad, sådan är den moderne svensken. Men är det jag det? Tänkte jag när jag hörde Johannes Ekman kåsera via podradion idag. Jaa, varför inte. Men kanske inte på det sätt han beskriver det.
Fast rotad i min svenska uppväxt, en riktig lantis. Har efter modigt övervägande dragit upp mina rötter ur den svenska kalla gråsvarta rätt så lösa myllan. Och stoppat ner dem i den brunare, lite hårdare och när de regnar kletigare myllan, här i Irakiska Kurdistan. Många tusentals irakier har gjort den omvända resan. De hade förståss inte möjlighet att överväga saken utifrån samma grunder som en privilegierad svenne kan göra.
Det är inte så svårt nu längre att plantera om sig. Byta jordmån lite då och då. Ny näring. Att kunna växa med andra förutsättningar. Att bli gödslad med annan gödsel. I civilisationens vagga. Men man måste se till att få med sig rötterna och sedan se till att gräva ner dom i den nya myllan. Annars kan man inte dra nytta av den nya gödseln, den nya näringen. Känns inte ett dugg traditionslöst. Snarare tvärtom.
Att kunna vara städigt uppkopplad är en helt fantastisk tillgång såsom varande planterad en bit bort. Man kan hålla kontakten. Det kunde inte utvandrarna göra på Wilhelm Mobergs tid. De bara försvann. Från Sverige. Det gick lång tid mellan breven. Om det skickades några. Hur var det med skrivkunnigheten måntro? Tangentbordet är instruktivt och snabbt jämför med pappret pennan och bläckhornet. “Kladdar” man så finns det en bakåt-pil-tangent bara.
Med uppkopplingen kan man ju behålla de gamla traditionerna. Som att lyssna på programmet Sommar i P1. Nedladdat. När man vill. När solen och värmen och regnet därute nu i oktober-november mera börjar likna svensk sommar.
Man kan samtidigt fnissa åt isbrytande kommentarer på Facebook, grannen hemma som fick skrapa rutan imorse. Mejla kompisen om senaste idén om en gammal handarbetshobby. Inte kan jag sluta sticka&virka, det som följt med släktleden så långt tillbaka jag vet, bara för att jag inte sitter på en pinnsoffa hemma i ett 50-talskök i Sverige. Det går precis lika bra att göra det sittande direkt på en vacker orientalisk matta, med en rejäl kudde bakom ryggen och en hel skock storögda ungar runt omkring. Vari skulle traditionslösheten bestå?
Och trådlösheten då? Med internet upp i satelliten, den är förståss rotlös. Liksom det lilla SMS-ets väg hem till kärestan eller pratet som ringlar iväg genom luften från mobilens lur.
Så ja visst, rotlös och ständigt uppkopplad, sådan vill jag vara och är därmed en helt vanlig svenne som jag förstår det.