lördag 19 september 2009

Besök hos sömmerskan


Nya kläder till Eid. En bit tyg saknas. Vi får åka med den till sömmerskan. Hon har jättemycket att göra. En bra förevändning för att få västen gjord var att jag gärna ville se hur hon gör när hon syr den. Hon la gärna de andra sakerna åt sidan.
Måste vara en kraftig maskin för att kunna sy i tyg med paljetter. En Singer, den bästa maskinen. Köpt på bazaren. Nej jag har ingen Singer utan en Huskvarna, svensktillverkad.
Man klipper till på golvet. På mattan ligger massor av paljetter som lossnat vid tillklippningen. Man måttar på en annan väst som sitter bra så blir den nya västen precis så stor som kunden vill ha den. Ingen beteckning på storlek behövs då, stl 40 kanske det blev.
Sömmerskan sitter också på golvet och syr. Vi som väntar sitter på golvet runt väggarna. Pratar och skrattar och tittar på. Barnen leker. Syateljén är ett litet rum med ingång bredvid garaget i en vanlig villa. Det är kväll, inte stänger man inte när det är så mycket att göra före Eid. Vi får vindruvor och vatten under tiden vi tittar på och sömmerskan syr. Västen blir klar, vi tackar och går.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar