fredag 10 juli 2009

Hemlagad fredagslunch - tupplur ingår


Hur gör man för att slippa greja med iläggsskivor, räkna stolar och fixa barnstolar till de små när man har en massa släkt på lunch? Inget problem här inte. Man tar fram en extra plastduk. Breder ut den på mattan som förlängning till den vanliga duken. Sedan sätter man sig till bords. Nja, svenskt spårkbruk fungerar inte. Man sitter på golvet. Och det är dukat på golvet. 17 personer rymms. Inga problem med platsen när det inte finns möbler, stolar och bord som ska flyttas och passas ihop, bordsben och stolsben. Bara människoben, nog så krångligt för den ovane. 
Alla får alltid plats, stor som liten, gammal eller ung. Ingen bordplacering. Det är enbart familjen den här gången och då kan män och kvinnor äta tillsammans. Barnen likså. Den som vill kan äta i köket istället. Det är fredagslunch. Allstå motsvarande söndag för oss och helg. Extra fint. Extra många. Vi blev inbjudna några timmar innan på morgonen. Hem till dottern och mågen i deras familj. Två familjer ihopslagna via giftermålet. Mat i överflöd. Lagad med stor omsorg. 
Efter den goda maten flyttar man bakåt, mot väggen och kudden. Te serveras. Och det är faktiskt tillåtet att sträcka på benen. Man måste inte sitta i skräddarställning. Det blir lätt en liten tupplur också. Halvliggande. Skönt. Avkopplande. Ihop med familjen.
Den här typen av lunch är något annat än snabbmatställena och för den delen, vad de fina hotellen kan erbjuda. Mera jordnära.

2 kommentarer:

  1. Golvnära och du..Det låter underbart! För att inte tala om gott.. barra tanken på vällagad mat får det att vattnas i munnen på mig:-)

    SvaraRadera
  2. Den är nyttig också. Jordnära.
    Men måste erkänna att jag är missbrukare av läsk som serveras till maten ibland, nymodighet. Dricka gjord på vindruvor (obs inte vin!) är jättegod, bättre såklart. Eller yoghurt utspädd med vatten, men det kräver viss tillvänjning för smaklökarna och alldeles säkert nyttig för matsmältningen.

    SvaraRadera