lördag 11 juli 2009

Hur gammal är Pippi egentligen?Jag har två förslag här i Kurdistan. Antingen är hon 75 år och har röda tjocka flätor och pigga ögon som plirar. Full med underfundigheter. Kroppen är vikt 90° när hon går med sin käpp; en vanlig gren, avbarkad, lagom grov som tummen. Avsågad i lagom längd. Men hon rör sig kickt och lätt trots det. Inget stapplande här inte!
Eller så är Pippi 7 år. och ganska vild. Simmar som en fisk. Pigg och lekfull. Visar sig med nya kompisar nästan varje gång jag ser henne. Provar energiskt på allt nytt som kommer i hennes väg. Den här yngre varianten av Pippi har fått ett eget exemplar av Astrid Lindgrens bok om Pippi Långstrump. Skriven på Sorani, sydkurdiska. Man bläddrar från "fel" håll och börjar i bak i boken. Med krumelurbokstäver. Ganska typiskt Pippi det där med tvärtom. Denna Pippi kan läsa själv men systrarna läser fortfarande en del för henne. Skriver gör hon. Hon försöker lära ut krumelurtecknen till mej också. Noga med uttalet. 

2 kommentarer:

  1. Jag röstar på 75 år med röda flätor.. Det hade varit typsikt pippi att som äldre dam flytta till Kurdistan och pigga upp allas tillvaro:-) Fin dag!

    SvaraRadera
  2. Ohhh vilken bra infallsvinkel. Ska nog ta med en Pippi-docka hit och ge henne. Hon lekte med lego en annan gång faktiskt! Innan hon plockade ihop det när barnen somnat.

    SvaraRadera