lördag 4 juli 2009

Ny helgdag i Irak 30 juni - förklaringen kom i efterhand

Jodå- Den 27 juni fick jag höra att det skulle vara en helgdag den 30 juni. Då undrar man varför det då och varför vi fick veta det så sent. Märk väl att informationen kom nästan först till mej, före övriga på företaget.
Ingen visste riktigt vem som fått reda på det och varifrån. Och inte heller vad som föranleder det. Då undrar man lite över om det är sannt eller något som någon hittat på, eller ett missförstånd eller hur det nu kan komma sig. Någon trodde det kunde möjligen vara en alldeled ny helgdag men inte anledningen till det. Att man just bestämt att det skulle bli en helgdag. OK.
Nästa fråga var då. Ska vi jobba eller inte? Olika bud på den frågan också. Så vi bestämde oss för att jobba. Åtminstone de flesta, de som jag vet kom i alla fall till jobbet den dagen också. 

Nu i efterhand har förklaringen kommit. 30 juni i år var den dag då hela Irak fick tillbaka sin egen makt över sin säkerhet och sin förvarsmakt. Slutet på multinationell försvarsmakt ledd av USA. En fråga om nationell suveränitet alltså. Och det skulle firas. Det är stort sak. Bara det att i Kurdistan har man redan egen kontroll på säkerheten utan amerikansk inblandning sedan länge. Så för oss här var det inte speciellt märkvärdigt. Inte till vardags i alla fall.

Men det som återstår att lösa är det där med Kirkuk. Många anser att det också ska höra till Kurdistan. Andra anser inte det. Just nu hör det ingenstans. Frågan är inte löst. Somliga anser att det beror på oljan.  I andra sammanhang påstås att just frågan om olja är löst i och med att hela Irak ska ha del av alla oljeinkomster i hela landet. Man ska dela och dela med sig. 
 Vågar man hoppas att Irak fortfarande kan få internationell hjälp att lösa de här stora problemen. Och mer våldsanvändning löser dem definitivt inte. Och knappast flera helgdagar heller. Nej vi jobbar på istället, vi som inte jobbar med politiska frågor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar