tisdag 9 juni 2009

Traktorn


Den här traktorn har tidigare stått parkerad i närheten av där jag bor. Ofta är den ute på uppdrag. Tunga knöliga lass att dra omkring på. Byggmaterial och diverse skräp. Alltså jag tror att det är skräp. Det ser ut så i mina ögen. Men det stämmer inte alltid med andras verklighet. Ofta får den också dra omkring på ett lass män i olika åldrar, flera kring förarsätet och några på lasset. Det är långt i från den enda traktorn. Den är snarare en ganska typisk traktor här. Italienska ofta. Och från Anno da zumal, förr i tiden. Man har före de senaste krigen handlat mycket med Italien. Varför just Italien vet jag inte. Det tydligaste kvarvarande tecknet som jag ser är sådana här traktorer. Ingen störtbåge, det infördes i Sverige när jag var barn. Senare har det blivit både väl inklädd hytt, AC radio och CD-spelare och en hel instrumentpanel för hydraulik, lyft, styrning av kraftuttag (det som snurrar i bak på maskinerna som kopplas efter) och alla möjliga sorters instrument för att kontrollera maskineriet bakom och framför traktorn. GPS förståss. På den här traktorn finns inte ett spår av såna saker. Just det här exemplaret är för övrigt i ganska gott skick. Det finns de som till och med saknar motorhuv. Motorn bar alltså, bullrigt och osar och ryker gör det. Egentligen är det helt otroligt skickligt att man kan hålla igång de gamla traktorerna. Att de fortfarande används i arbete för att streta och dra allt möjligt med. 
Varför de finns inne i storstaden kan jag också räkna ut. Det pågår mycket byggnadsarbete och man röjer upp på allt möjligt. Detta arbete utförs till alldeles för stor del med mankraft. Inte maskiner så som det borde vara. Dels behövs förståss sysselsättning och dels kan större delen av arbetskraften säkert inte hantera komplicerade maskiner. Och så har man såklart inte råd att skaffa alla dom där dyra fina maskinerna man skulle behöva till sin återuppbyggnad. 
Men det här är bara den ena av två anledningar. Normalt skulle en sådan här traktor vara sysselsatt i jordbruket. Det beror inte på att man i jordbruket där den här säkerligen kommer ifrån, har ersatt den med nya fina traktorer. Nej, det odlas inte så mycket som det borde. Inte så mycket som det har gjort heller. Det finns massor av fin jord. Enorma slätter just utanför Erbil. Men jorden ligger förhållandevis oanvänd. Det är rent slöseri med en god återanvändningsbar naturresurs. Istället befinner sig traktorn i staden för att hjälpa till med att bygga gator och hus. Och så importeras den odlade maten från andra änder. Mest grannländerna. Och jorden ligger till stor del oanvänd. Vad göra?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar