onsdag 25 mars 2009

En ny lus på väggen

Lus och lus. Det är bara en enda. Svart. Och den är stor 12 x 20 cm. Rekatngulär. Den har en antenn ovanpå också. Ser du den på bilden nu? Med sladdar inkopplade under. Från denna nya lilla burk (ja det kanske snarare är en burk - men det är liv i den!) levereras från idag internet på ett nytt sätt. Det fungerar inte felfritt. Det kan man inte begära. Tekniksteget är mycket större än så! 
I kurdistan har allt som kallas infrastruktur på moderns svenska blivit sönderslaget. Eller så fanns det inte alls för några år sedan eller tidigare. Infrastruktur betyder ju både vägar o transportnät med bussar och bilar och broar och sånt. Liksom vatten o avlopp. Och elekricitet och telefontrådar. Då får man börja om med allt det där. Nya telefontrådar står inte först på listan. Det är ju i dom man kör en massa datatrafik hemma i Sverige faktiskt. Internet. Den sortens koppartråd kommer aldrig hit. Odnödigt dyrt och riktigt dåligt ur miljösynpunkt. Hittills har internet ramlat ner från himlen här i Kurdistan. Via satelliter. Det fungerar också bra. Men dom är lite långt bort satelliterna så det tar lite tid. Inget konstigt. Dessutom klarar dom inte av like mycket trafik. Det där med bandbredden. Och som grädde på moset blir det rätt dyrt att göra så här. Knappast hållbart i längden. 
Men nu har det hänt. Det finns en infrastruktur som heter optisk fiber istället. Vete tusan exakt var den kommer ifrån, ett grannland är det i alla fall. Ända hit! Där rymms mycket mer på den där tunna fibern. Och det ska gå mycket fortare. På sikt. Just nu provar vi bara. Om det funkar överhuvudtaget. Det gör det. Såklart kommer alltihopa trådlöst sista biten. Från grannhuset. Inte långt, "point to point" i luften. Lusen på väggen har en sladd till antennen på taket. Lusen på väggen skickar vidare inne på kontoret. Men vänta nu, hur var det med virusskydd? Kan en lus på väggen få virus? 

1 kommentar:

  1. Virus.. ja dt kan väl ingen skydda sig ifrån men kanske det inte kommer från lusen på väggen, utan från vad lössen vid datorn laddar ner:-) Hemma har jag två små tonårslöss som har en benägenhet att ladda ner ett och annat.. varför MIN dator är belagd med lusförbud:-)

    SvaraRadera