tisdag 31 mars 2009

Associationer på PANK


PANK på svenska - inga pengar, har inte mycket med med PANK i Kurdistan att göra. Mer än möjligen att man kan göra av med pengar där. Nöjen. Träffade svenska turister på lunchen idag här i Ainkawa. De kom från Göteborg - trevligt! De har också varit på PANK i Kurdistan. Under Newroz - nyårsfirandet. Kanske har de spenderat pengar där. Utan att bli panka hoppas jag.... De hade haft det fint där i alla fall. Kanske vet de vad ordet PANK betyder. På kurdiska? Det betyder något i stil med högplatå i bergen. Det är precis vad PANK i Kurdistan är. Oerhört vackert där. Friskt bergsluft. Rekreation och en bedårande utsikt åt alla håll.  Detta paradis på jorden har en stark koppling till Sverige redan från början. Leta upp videon på nätet, åk med i helikopterturen med videokameran och beundra vyerna. Åk sedan dit på riktigt och varför inte be att få prata med ägaren. Jag ska minsann försöka ta mej ledigt och åka dit igen snart. Dit kan man åka många, många gånger. Bara tanken på PANK säjer avkoppling.

måndag 30 mars 2009

Besök på plantskola







På tal om trädgårdsmässa, inte sett någon om någon sådan här. Men Iran har experter på sådan i den här delen av världen. Det gör mej lite nyfiken på att åka dit och kolla. Nå, det får vänta. En fin plantskola får duga just nu. Förutom ringblommor som nu också planterats utanför ytterdörren hemmavid och rosorna så kommer här några andra lockande saker. Fontänen kan man ta den på flyget med i handbagaget måntro? Tror inte det. Men DU kan hålla ögonen öppna hemmavid och tipsa mej var jag kan hitta något liknande redan färdigfraktat till Svreige eller hur?

söndag 29 mars 2009

Bondfångeri - ren scam


Dagens bild har inget sammanhang med texten. Den är från april förra året här. Rosorna börjar slå ut här nu. Dagens ämne - en riktig rövarhistoria. Jag ler så fort jag tänker på det. Det kom ett mail för några dagar sedan till företaget. Första reaktionen: nån tänker sno vårat namn på internet! i Kina. Mailet kom från ett företag med namnet Shangahi Chooke Network Information Technology Co., Ltd. Skumt. Som väl var kollades det upp först. Hahahahaha! Riktiga lurendrejare. Eller "Scam" kallas det för på modern internet-engelska. Om du vill veta mer om just detta så rekommenderas lite googlande och då hittar du andra bloggar. Kul läsning för den som är intresserad och har tid. Inte så konstigt att råka ut för det här i laglöst land. Man är lite på sin vakt så att säja. Men handlar det om internet så spelar det faktikst ingen roll längre i vilken ända på jordklotet man befinner sig. Sak samma var som helst, "Scamligt".

lördag 28 mars 2009

Att återupprätta affärsförbindelser


Besök från Bosnien Hercegovina. De vill göra affärer med oss. Kan du tänka dej att det känns lite märkligt att sitta på möte och representera ett kurdiskt företag? Det gör det i alla fall. Ett krigshärjat land besöker ett annat som också gått igenom det. Och  syftet är att återstarta affärsverksamhet som tidigare bundit dem samman. Bygga, bygga, bygga handlar det om. Trevligt intressant och postivt möte. Som en skänk från himlen kändes det, tyckte vi efteråt när de besökande gästerna givit sig ut på sightseeing här i staden. För två av dem var det ett kärt återseende. De har varit här på 1990-talet och jobbat. Den tredje var här för första gången och skulle förevisas Qala. Civilisationens vagga. 7000 år gammal och redan då en stad. Ett handelscentrum kan man tänka. Våra gäster var imponerade. Det märktes.

fredag 27 mars 2009

En kvinnogestalt


Under dagens promenad i Sami Abdul-Rahman Park, dök plötsligt en ovanligt vacker staty upp. En kvinnogestalt. Vem kan det vara? Man går runt och tittar om det finns någon information som går att läsa. Inte! Bara krumelurspråk. Men två män gjorde sitt bästa för att förklara med ord och händer. Skriver? jaha en författare? Ja just det. Mastura Ardelan. Från Sinan city i Iran. Då var det inte svårt att kolla Wikipedia och annat på internet. Kurdish Globe, tidningen skrev en trevlig artikel om hur det gick till när statyn restes 2005. Så underbart att hitta en kvinna till från den kurdiska historien. Hon är inte ensam.

torsdag 26 mars 2009

En annan vardag fylld av förväntningar

Vardagen här handlar om grönskan, tvätta rent bilar och trädgårdmöbler, ordna i parker, snygga till. Det är vår. Nej sommar säjer man. Bahar.
När man slår på TVn BBC Worldnews handlar det om ekonomisk recesion, tillbakagång. Jämmer och elände. Det verkar var utgångspunkt för allt man tar sig före. Även e-mailen hemmifrån fosterlandetoch all reklan som landar i e-lådan tar det som utgångspunt. Men jag märker det inte alls här. Det känns så främmande allt det där ältandet. När här grönskar, blir varmt och skönt och ett nyfött år med alla förhoppningar om framtiden som också föds i samma ögonblick. Se den blå himlen med fina vita vackra moln. Se det djupt gröna gräset. Se den rödlätta bördiga jorden som väcker massor av liv. Nytt liv. I år igen. Fantastiskt. Och imorgon fredag är veckans lediga dag. Sovmorgon. Utflykt till stora stadsparken i sällskap med en god bok och lite lämplig matsäck kanske. Väderprognosen ritade +26° på Bagdad imorgon. Inte långt härifrån. Det duger. Sommar.

onsdag 25 mars 2009

En ny lus på väggen

Lus och lus. Det är bara en enda. Svart. Och den är stor 12 x 20 cm. Rekatngulär. Den har en antenn ovanpå också. Ser du den på bilden nu? Med sladdar inkopplade under. Från denna nya lilla burk (ja det kanske snarare är en burk - men det är liv i den!) levereras från idag internet på ett nytt sätt. Det fungerar inte felfritt. Det kan man inte begära. Tekniksteget är mycket större än så! 
I kurdistan har allt som kallas infrastruktur på moderns svenska blivit sönderslaget. Eller så fanns det inte alls för några år sedan eller tidigare. Infrastruktur betyder ju både vägar o transportnät med bussar och bilar och broar och sånt. Liksom vatten o avlopp. Och elekricitet och telefontrådar. Då får man börja om med allt det där. Nya telefontrådar står inte först på listan. Det är ju i dom man kör en massa datatrafik hemma i Sverige faktiskt. Internet. Den sortens koppartråd kommer aldrig hit. Odnödigt dyrt och riktigt dåligt ur miljösynpunkt. Hittills har internet ramlat ner från himlen här i Kurdistan. Via satelliter. Det fungerar också bra. Men dom är lite långt bort satelliterna så det tar lite tid. Inget konstigt. Dessutom klarar dom inte av like mycket trafik. Det där med bandbredden. Och som grädde på moset blir det rätt dyrt att göra så här. Knappast hållbart i längden. 
Men nu har det hänt. Det finns en infrastruktur som heter optisk fiber istället. Vete tusan exakt var den kommer ifrån, ett grannland är det i alla fall. Ända hit! Där rymms mycket mer på den där tunna fibern. Och det ska gå mycket fortare. På sikt. Just nu provar vi bara. Om det funkar överhuvudtaget. Det gör det. Såklart kommer alltihopa trådlöst sista biten. Från grannhuset. Inte långt, "point to point" i luften. Lusen på väggen har en sladd till antennen på taket. Lusen på väggen skickar vidare inne på kontoret. Men vänta nu, hur var det med virusskydd? Kan en lus på väggen få virus? 

Tjuriga tjurar och fårhjordar





Lite mera bilder från utflykten under Newroz. Två tjuriga tjurar. Först trodde vi det var kor för det ser man lite då och då men efter att närmare studium genom bilrutan av deras magar så, ja då var det ju självklart. Och vad dom hade på en stenig trottoar att göra undrade både dom och vi. Fårhjordar, vanligt speciellt framåt kvällen. På väg till något "hemma". Ofta är det IDP'er (Internally Displaced Persons) alltså internflyktingar. Något måste man ju försörja sig på i väntan på bättre tider. Det finns två miljoner internflyktingar i hela Irak. Det finns  rätt många av dessa flyktingar i lugna, trygga och vackra Kurdistan. Just nu i vårens tid med den mjuka, fina, fräscha, gröna och smakliga gräsmattan över kullar och mellan stenar verkar det vara ett helt ljuvligt liv att leva. Tänk att få vara får i Irakiska Kurdistan.  Det var bara kul att bli jagad av småpojkarna på picnic. Det tyckte fåren, pojkarna och fotografen. Eller är det getter, de där svarta?

måndag 23 mars 2009

Trädplantering i långklänning



Dags för nästa Newroz party vid Khanzad hotell. Tal hölls och traditionell musik, eldar, mat och dans. Förståss. Men det planterades 21 nya träd. En symbol för återuppbyggnad. Antalet för nyårdagen 21 mars. Dans i långklänning är OK men att plantera träd finklädd var första gången. Lite skit under naglarna.

söndag 22 mars 2009

Picnic - Matdags!


Men hela familjen kom inte med, alla fick inte plats samtidigt. Någon sköter grillen, någon är borta hos en kusin eller pappas kusins son en bit bort. Och någon är fotograf.

Dansa, dansa...


Och här dansar männen. Också. Unga mest men gamla också. Alla som vill. I lång långdans länge. Och jag älskar dans och att dansa! Vilken dag!

Vårens och frihetens ankomst


Man klär sig i nya vackra kläder. Man packar picnic och hela stora familjen i bilen. Man far upp ibergen i Guds vackra natur. Det är vår. grönt och vackert klarblå himmel. Varmt. Man dansar med bildörrana öppna för rytmernas skull. Man sjunger och leker. Och firar vårens ankomst, nya dagen, nya året och friheten från tyranni. Den 21 mars. Ända sedan 2003 har man gjort det i Irakiska Kurdistan.

fredag 20 mars 2009

NEWROZ Dan före dan






Biltur till Bakhrka, hem till min familj. Utflykt till gården på eftermiddagen, fruktträden blommar vackert. Vi dansade och sjöng. Musik på hög volym strömmar från öppna bildörrar. Behöver träna dans tills imorgon. Nu, först nu begrep jag varför alla eldar har så svart rök. Det SKA vara så svart rök som möjligt. Det är meningen. Alltså eldar man gamla däck. Häller bränsle i dem och tänder på. Eldar gör man överallt, Varenda familj. Svart rök och röd och gul eld vart än man tittar. Dans, sång och musik,  eldar och otroligt vackra kläder. Även på TV. Tillverkning av dolma för morgondagens picnic. Men det regnar ordentligt ikväll. Imorgon hoppas vi på uppehåll och sol.

En autentisk kurdisk nyårsönskning år 2709


Kära ni
Så här vid nya året 2709 och vår nationella festdag, NEWROZ, dagen för motstånd vid möte av tyranni och orättvisa regimer, en symbol för kamp och uppoffring; tar jag tillfället i akt att sända mina varmaste lyckönskningar till alla kollegor på företaget och era respektive familjer, varenda kurd under denna blåa himmel och alla våra kära partners och gäster i Kurdistan som ger oss sina tjänster på olika sätt. Jag hoppas det nya kurdiska året NEWROZ blir året för rekonstruktion och förnyelse i vårt vackra Kurdistan. Jag hoppas det nya året bringar ännu mer framgång till er alla kollegor på företaget och vårt folk. Att det för Kurdistan mot en ljusnande framtid och åtnjutande av obunden frihet. Att det blir året när drömmar går i uppfyllelse. Med en önskan om fred till alla i världen.

Newroz is the symbol of struggle and resistance for a nation deprived of freedom and peace. Newroz is the desire to create a New Day in a country by force divided, in darkness for years. Newroz is a page of world history forged and locked behind iron gates; a book written by sacred blood with pages scattered over every corner of a land where pure white snow begins to melt in March and the yellow bright sun of Zaroastra in spring turns the land of the Medes into a green carpet. Newroz is the fury of those massacred in Ararat, the cities of those in Dêrsim burned in closed caves, the sighs of mourning mothers and wives whose husbands and sons were hanged in Mahabad, the agony of the five thousand gassed in Halabja, the pain of two million refugees fleeing chemicals. Newroz is the aspiration of young men and women who every day die so others may live free. Newroz is the return of the sun, the defeat of the darkness, the hope for a better tomorrow in Kurdistan.

onsdag 18 mars 2009

Kraftstationer









Eltrådar har jag beskrivit tidigare. När inget kommer ur dem gör man sin egen elektricitet. Här några exempel bara. Dieselgeneratorer. De står ivägen ofta ute på trottoarer, de luktar illa, de brummar, de spyr ut avgaser och de lortar ner. Men vad gör man när strömmen tar slut i trådarna? Om några år blir det förhoppningsvis bättre. I ett projekt byggs högspänningsledning, 191 höga master att hänga linorna i och sedan transformatorstationer. Det tar 8 månader. Sedan kommer två etapper till. Och kraftverksdammar som byggs ut och repareras. Som sagt om några år så...Den sista bilden , stor generator under tak gör ström åt mej på nätterna och ungefär 40 små hus till. Snart Newroz då ska det bli vackra bilder igen.

tisdag 17 mars 2009

Herrar spelar damspel


Nog för att trottoarerna används till mycket annat än att gå på. Ofta för att parkera bilen, odla blomster och buskar, ställa ut skräp eller till en stor brummande luktande, spyende dieselgenerator. Eller att sitta på direkt. Stol behövs inte för den som vant sig vistas på golvet och på marken. Eller så kanske man kan få fatt på en byggsten att sitta på. Då kan man spela dam med sin kompis en stund mitt på eftermiddagen. Solen lyser och det är alldeles lagom varmt och gott ute. Just idag kom två ovaligt ljushyade och blåögda damer gående förbi på väg ut på lunch. Kamera hade dom och tog kort på oss två som sitter här och spelar.

måndag 16 mars 2009

Gatumanifestation


Det kom order. Alla ut på gatan i fem minuter. Kontoret tömdes. Sedan stod vi alla längs gatan på trottoaren i fem minuter. Tysta. Var och en sina tankar. Detta för att vi alla ska tänka på dem som bor på gatan. De hemlösa som inte har någon annanstans att ta vägen. Visst har man mycket att vara tacksam för och visst var det tänkvärt. Och att visa respekt även för dem som inte har allt de skulle behöva här.

söndag 15 mars 2009

Sandiglos - finns det?


Jadå, det finns. Inte många men det ser kul ut. Först blåste det kraftigt. Sedan kom det regn, aprilregn, häftiga skurar. Det lustiga är att skurarna inte enbart innehöll vatten utan också sand. Det kom ner ihop med regnet och hamnade på bilar och allt annat ute. Fönrsterrutor, vägar, trappor ofta kakelbelagda. Det ser inte klokt ut efter detta väder för en normalsvensk. Visst har vi skitiga bilar hemma också, speciellt vi som bor på landet med grusväg. Men jag försäkrar att det ser helt annorlunda ut när skiten kommer uppifrån. Man borde uppfinna någon ytbehandling för bilar så att det bara rinner av.
De flesta bilar som blev utsatta för detta är nu tvättade och i ordning igen. Men en och annan är kvar. Ingrodd och med ett täcke av sand. Nja det är ju inte sand egentligen utan brungul lera som klibar fast riktigt ordentligt. Idag såg jag flera, inte många men ändå, som gör precis som hemma när frosten ska skrapas från rutorna. Tar bort så lite som möjligt. Ett litet titthål bara. Det ser inte klokt ut! Sandiglos.

lördag 14 mars 2009

Turistreklam boende i Erbil


En ny fin reklamskylt har just kommit upp. Det är här jag bor. I Chinar Tourist Compound. Brukar utelämna ordet turist. Det är faktiskt flera som bor här halvårsvis. Vardagsrum, två sovrum och barkök, fri parkering, inhägnat med grind och vakt. Städning ingår samt el och vatten 24 timmar. Lugnt och trevligt men mycket som inte är som man kan förvänta sig. Det märker du när du kommer hit. Du kan ringa på telefonnumret och boka. Gör som hemma för utlandssamtal, ta bort första nollan och lägg till landsnumret +964 eller 00964 så kommer du fram. Då blir vi kanske grannar då?

fredag 13 mars 2009

Vårsådd



Inte kunde man låta bli fröpåsen i mataffären. Nu är det dags att stoppa ner fingrarna i den Irakiska myllan för första gången. En gaffel får fungera som verktyg. Ett och ett åkte fröna ner. Nu väntar man spänt på resultatet. Åskregn ikväll. Bra för vårsådden.

torsdag 12 mars 2009

Det grönskar sakta, vackert, skimrande




Idag var det bilresa på ca 40 minuter till ett möte. Soligt och vår. Kameran åkte fram och fönsterrutan ner på jeepen. Det grönskar vackert nu på den roströda jorden. Himlen är alldeles blå. Det ligger som ett vackert skimmer över jorden. Man kan tro att det är sand men om man kommer närmare, speciellt nu när det grönskar så ser den som verkligen tittar efter, det är jord. Massor av jord. Man bygger nytt hus. Det gör man nästan överallt. Efter allt regnande är nu också floden som löper på slättlandet nedanför bergskedjan väl fylld med brunt vatten. Det är inte brunt av föroreningar utan av naturligt stoft, jord. Så småningom rinner detta vatten ut i Tigris och vidare söderut. Vi pratade om att "rafting", åka flotte i strida strömmar skulle kunna passa här. I framtiden kanske. Fiska kan man göra redan nu.

onsdag 11 mars 2009

Två i huset gör vadå?


Vad gör man hemma i lilla huset efter fem? när kontorstid inte är? Man kan läsa varsin bok. Eller man kan dricka kaffe och äta hemgjorda tårtan som följde med hem från fikat på jobbet dagen innan. Just den har faktiskt blivit saftigare och godare nu, här sorten, nästan som kladdkaka. Duktig hon är, hon som bakat den. Alltsom oftast åker laptopen fram för en bloggare och en jobbare. I varsin soffa med hörnet emellan oss. I ett annat hörn av världen. Det är så gott att dels ha sällskap och dessutom dela tankar och upplevelser i vardagen här. Tack kompis!

Helgdag eller heldag imorgon


Mars är en speciell månad i Kurdistan. Man vet inte vilka dagar som är helgdagar och inte. Det är inte helt bestämt. Dessutom lyckas man inte helt bestämma sig själv heller. Den första mars var det helgdag och den femte. Sedan var det visst den nionde också. Men imorgon är det den elfte mars. Vissa på kontoret är helt säkra på att imorgon har vi alla ledigt. Medan jag och några till redan bokat in hela dagen för fullt jobb. Nehej inge ledigt här inte. Men det gör inget för min del för jag har en extra spännande dag imorgon. Jag ska vara ryggsäck åt en ung grabb som är duktig, trevlig, kunnig, omtyckt och till råga på allt snygg! Nej värre var det förra året. Kommer inte ihåg riktigt vilken av alla dessa olika sorters helgdagar det var. Bara jag kom till kontoret. Helt tomt. Inte en kotte utom vakten. Ingen hade tänkt på att berätta för mej att dom strax före hemgång dagen innan bestämt sig för att imorgon är det helgdag. Snopet va?
Förklaringen till den här röran är att man har flera anledningar att hedra sina hjältar just i Kurdistan med sin nya mycket sköra självständighet. Dessutom finns det också religiösa högtidsdagar för muslimer mitt emellan. Det måste man också vara lyhörd för. Som om inte detta var nog. Det finns helgdagar kopplade till deras tidigare baneman, Saddam som behöver jobbas bort. Det är så helt annorlunda nu och man har inte ännu fått ordning på sånt som vad som ska vara de nya helgdagarna. Det är tänkvärt.

måndag 9 mars 2009

Hur har vi tänkt oss att det här ska gå till då?

                                                                     Nu är vi ute på shopping igen. En kundvagn skulle vara bra. De står utanför affären på gatan - OK. Men rampen att köra upp vagnen på och in i affären, den är helt blockerad av stora läskedrycksförpackningar. Hur få in den? Lyfta den uppför några branta trappsteg och krångla in den? Javisst varför inte! Det får affärsinnehavaren hjälpa till med. Det gör han så gärna....och så får man extra tuggummi i present när man betalar dessutom. För att man handlat lite mer. Tur att det inte precis kryllar av kunder i affären för då skulle han inte hinna med att bära kundvagnar åt alla och sist men inte minst; det skulle bli trångt och kaos i trappan och dörren med alla kunder som ska bära sina kundvagnar in och ut.

söndag 8 mars 2009

Rätt ska vara rätt


Jag har inte glömt bort männen idag. De behöver ha sitt de också. Ett litet mail som påminnelse att de ska komma ihåg sin älskade, fru, mamma, syster, dotter på Internationella Kvinnodagen den 8 mars. Flera av alla nackarna på den här bilden har fått ett litet e-mail riktat personligt till dem var och en. Sändlistan var hemlig så de inte skulle veta om varandra. På detta lilla sätt hoppas jag att några som annars kanske inte skulle kommit ihåg det skänker sina egna kvinnor någon liten extra tanke och ett vackert ord hemma eller i telefon eller på jobbet just idag. Några flera kvinnor än det annars skulle blivit. Men bara till de irakiska männen. De svenska männen hoppas jag ni i Sverige tar väl hand om.

Dags att fira lite - och FNdera


Tillåter mig en liten funderare kring kvinnorfrågan just denna dag, den 8 mars. Bilden är tagen i Tensta Centrum den 8 mars 2005, en svensk och en kurdsik folkdräkt tillsammans. Vi firade tillsammans där då. Under mitt år i Kurdistan har jag följt nyhetsbladet för Svenska Operation 1325. Resolution 1325 är FN´s resolution om kvinnors aktiva deltagande fredsarbete. Under det gångna året har det inte funnits någonting om situationen i Irak eller för kvinnor med irakiskt ursprung i Sverige heller för den delen. Aktivt deltagande. Jag har mailat dem på 1325 och sagt att jag är intresserad av det, fick svar att det hade man inte tänkt på och jag har fyllt i de utvärderingsenkäter som skickats till mej och varje gång påpekat mitt specifika intresse. I februarinumret av nyhetsbladet ser jag att Regeringen har tagit fram en förnyad handlingsplan för 1325 för åren 2009-2012. 
Undrar om Irak och Kurdistan hör till de "prioriterade konflikt/postkonflikt områdena". Sverige förlitar sig helt på FN avseende globala insatser, det framgår tydligt så då kan jag som svensk bara önska stora starka FN lycka till med detta arbete. Eller jag kan ju hjälpa till lite, lite kanske. Jag kan visa min bild av FN här på plats i Erbil. Påminn mej om jag glömmer bort det. 

lördag 7 mars 2009

Glad vovve


Hej! Jag heter Joy och lyssnar på svenska likaväl som amerikanska. Alltså hundspråket. Jag bor med min matte i Naz City här i Kurdistan. Jag har flygit hit med min matte eftersom jag är hennes bästa vän. Ni vet det där med vem som är människans bästa vän. Det är en lång flygresa hit eftersom vi egentligen kommer från andra sidan Atlanten, min matte och jag. Mest umgås jag med mina två kattkompisar, den ena är OK men den andra är dum mot mej. Tyvärr är jag ju liten annars skulle den få se på annat. Jag fick följa med bort en kväll till den här andra matten som skriver det här. Dom hade möte men jag vara bara glad och ville leka med vem som helst som ville ägna mej sin uppmärksamhet vov vov vov VOV VOV!