torsdag 5 februari 2009

Pånyttfödelse i civilisationens vagga

Kan inte låta bli att här också skriva om språk efter att ha kommenterat en annan blogg. Apropå att kliva in i en ny värld och vara där.  Man måste inte dö först eller ens dö på plats här i Irak. Ett fascinerande land. Många tänker sig på liv och död. Det är ett som är säkert. Eller osäkert eller tvärsäkert. På sevsnka kan man vara tvärsäker. Men inte här. På vilket språk som talas. Kurdiska är ett. Eller flera? eller olika dialekter? Och dessa blandas när man talar. Assyriska, farsi och arabsika.  Att skriva är svårt. Det var ju tidigare förbjudet att inneha bok eller annat skrivet på flera olika språk här. Kurdiska är inte nära släkt med arabiska utan snarare med västerländska språk har det sagts mej av de som vet bättre. Engelska? Alltså uttrycker man sig muntligt, blandar gärna när det behövs, att skriva är instinktivt farligt. Återvändare tar med sig sina nya spårk hem hit. Det blir mångfald i civilisationens språkvagga till vardags när en ny sorts vardag nu här blir till.

4 kommentarer:

 1. Hej, hej, hej!!
  Ostyrbar, nyfiken och tålig? Hur går det ihop med att det skrivna språket inte riktigt existerar? Jo - prata, prata, gestikulera, vifta , skratta - jag ser dig framför mig Lena! Jag ska följa den här bloggen med intresse!
  Hälsningar Åsa B

  SvaraRadera
 2. Hej Lena! Jag läser och uppskattar din blogg, men det hade varit ännu roligare med lite bilder. Lite nyfiken på hur det ser ut där du bor.. Ha det bra!

  SvaraRadera
 3. Vilka språk talar du? Fin dag till dig

  SvaraRadera
 4. Språk som jag talar: Engelska ochTeckespråk, ganska ofta. Tumme upp och tumme ner och peka och gestikulera. Att ratta ratten betyder nåt med bilen t.ex. Brukar försöka komma ihåg att ge bort ett leende så ofta tillfälle ges. Det funkar överallt....
  Svenska ibland men inte så ofta här, känner flera som kan det här.
  Men holländska och svenska har mycket gemensamt så när engelskan tryter så blandar vi hej vilt!!!! Också med Tyska eller franska för det finns det andra om kan också.

  SvaraRadera