lördag 18 april 2009

Dagens sjukhusbesök


Akut fast ändå inte, sjukhusbesök. Jobbardag trots att det är fredag=fridag. Studera byggnation av splitternya sjukhuset i Akre.  
Först bilresa i hällregn och åska. Skylten! just det. Det är väl skyltat! Men vad nu! vägen blockerad. Av en jordvall som inte ens vår Toyota-pick-up kan forcera. Vår duktiga chaufför hoppa ur och fråga polisen, han som mitt i gatan står. Hur vi ska åka. Undrar vad ambulansen gör i samma situation...
Vi gör entré  i skor som smakat på lervällingen ute. Exklusiv rundvandring med guide och "nyckelperson" (huvudnyckeln för hela bygget) för bara oss två. Vi får se precis allt. Man har inte startat verksamheten ännu. Därför besöker vi operationsrum, förlossningen med kuvösen, liksom rummet för döingar (usch -det är inte dags än...) och mammografin. Våra ledsagare, endast män, får veta att det inte heller är nåt trevligt. Intensiven, blodbanken, vårdavdelningar, sjukhusdirrens "krypin". etc. 
Intryck från rundvandringen? Helt fantastiskt. Allt nytt och modernt. Allt! Man unnar verkligen Kurdistans och Akres befolkning detta!
En sak saknas, förutom att vägen ju måste funka för ambulanser!!! 
Och själva invigningsceremonin som ska bli när? tja det vet vi inte riktigt- vilken dag som helst säjs det. 
Det saknas kvalificerad sjukvårdspersonal. Någon som känner sig manad? Utmaning! 

Måste få visa kuvösen också på bild. Det är som om hela Irakiska Kurdistan är som en liten kuvös i världen. Det krävs extra åtgärder och massor av övervakning. Men allra mest omtanke för att detta samhällsbygge ska komma på fötter, kunna återhämta sig fint, bli friskt och en accepterad och respekterad del av internationella samfundet. Ett land som också kan hjälpa andra i framtiden. Det är precis det man strävar efter. Tacksamheten för vad Sverige och många andra länder har ställt upp med för männiksorna från Irak vet inga gränser i människors hjärtan här. Men än är det mycket kvar. Intensivvård i kuvösen. Speciellt behövs omtanke, respekt och fler initiativ.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar