måndag 27 april 2009

Skor, spis, godis och "big BIZNIZ"

Idag går vi på shoppingrunda i bazaren i centrum på Erbil. Eller Hawler. Staden har två namn. 
Handgjorda skor. Hör till den traditionella dräkten, mansdräkten enbart. De är inte specielt billiga om nu nån skulle tro det. Men imponerande hantverk är det när man synar det i sömmarna. 
Man kan också köpa sig en ny gasspis till köket där hemma. Antar att det är direkt från 

tillverkaren, en smed kanske? Man behöver inte betala för något dyrt välkänt internationellt märke. Gastuben kan man köpa av någon försäljare direkt från ett jeepflak på hemmaplan. Ja med hänsym till hur osäkert det är med elen så är gasspis att föredra. Men det är klart att det bidrar i andra ändan med brännskador.... 
Lokalt tillverkat godis. Mums, inte behöver man förlita sig på Marabou eller Bounty eller nåt utländskt internationellt där heller. Man kan handla här, provsmaka.  Eller så handlar man av nån man känner till som gör godis hemma direkt. Härodlat (ja! det kommer från växter som växer här!) och man vet var och vem, är det inte det vi eftersträvar också hemma numera? Kanske inte först och främst godis men potatis och jordgubbar i alla fall.
Sist en bild på två utländska affärsmän, big business...som vill ha koll om den här marknad kan vara något att satsa på. Man går bakom och småler lite bara...och kameran åker upp då och då...De var i alla fall nöjda med sitt besök hos oss på företaget och det vi  visade dem även utanför affärsmötena. Kanske kommer de tillbaka när de tänkt över det hela. Man kan ju alltid hoppas.

1 kommentar:

  1. Man kan nästan känna dofterna.. :-) Men dom där gasspisarna verkar rent utav livsfarliga.. säger jag nyss hemkommen från brandutbildning:-)

    SvaraRadera