tisdag 21 april 2009

Vilket är bäst, med eller utan?


Ibland får man inte ha med pangisar när man går in. I affärer, eller som här en lunchrestaurang. Glasrutan reflekterade när fotografen (jag) tryckte av. Då kommer man  med på bilden själv. Ett vanligt A4-papper, pistol med streck över. Finns lite här och där. Man kan undra hur många som egentligen bär omkring på en sån där pistol i hölster på midjebältet under kavajen. Eller innanför västlivet på kurdisk mansdräkt. Det är inte var och varannan människa i alla fall. Det är nog faktiskt ganska ovanligt. Skulle tro att det betydligt fler utlänningar än infödingar som gör det. Räknat i procent alltså. Det finns två orsaker till att jag tror så. 
Utlänningarna som söker sig hit, fattar inte riktigt hur läget är och så som snacket går utanför gränserna till Irak, ja så kan man gardera sig och så tycker alla att det är OK att man bär vapen just där. Det är ju så farligt där i Irak. Man behöver säkert puffra där. Dessutom är det många utlänningar som är intresserade av att lattja med puffror som söker sig hit. Det ser jag på de ansökningshandlingar som strömmar in via mejlen. 
Det andra är att de som bor här VET att det inte är farligt. Inte nu längre. Inte jämfört med hur det har varit. De har heller inte råd med en så här dyr pistol. Dessutom är det mycket stränga kontroller på att man måste ha licens och sånt. Men såklart finns det mycket vapen i omlopp som inte är registrerade. En avigsida med vad som hänt här. Det är ju dumt.
Nu till det jag tycker är ännu knasigare. Dom där utlänningarna med vapen. OM inte dom bar vapen så skulle det ju finnas mindre antal vapen ute på stan. Och då skulle det ju faktiskt istället vara säkrare. Eller? Jag vet inte så noga. 
I alla fall så har de vanliga vakterna mycket billigare vapen och de syns  väl. Varsin AK47, en dryg halvmeter. Som en liten grov käpp med lite förgreningar på. Och axelrem. Fast dom ser så himla snälla och goa ut hela tiden, de där vakterna. De är utbildade för att göra det. Dom behöver man minsann inte vara rädd för. Inte ett dugg. Vilket är då bäst, med eller utan vapen i hand? Det undrar fortfarande en obeväpnad kontorsråtta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar